„Každý díl se skládá ze třech tří zadání. První je osobní výzva, ve které zadáme například mřížkový koláč a soutěžící ho upečou tak jako doma. Potom následuje technická výzva, kterou zadává porota a recept je pro účastníky překvapením. Třetím zadáním je výzva kreativní, kde chceme, aby nás ohromili a doslova se vydali do poslední krupičky cukru. Do toho všeho pečení vstupuje porota, která snažení bedlivě sleduje a hodnotí. Nakonec diváci uvidí na sto šedesát receptů,“ popisuje pořad Peče celá země kreativní producent Petr Mühl.
Na základě castingu se do soutěže probojovalo dvanáct amatérských pekařů, kteří pocházejí z různých koutů republiky a k pečení mají různý vztah. Někdo sbírá inspiraci na internetu, někdo z rodinných receptů. Někteří pečou, aby potěšili své známé, rodinu a obden zadělávají na chleba. Při natáčení spotřebovali bezmála sto kilogramů čokolády, sto čtyřicet kilogramů másla a víc než dva a půl tisíce vajec.
I když má pořad přátelskou atmosféru, kterou podtrhuje prostředí zámeckého parku, v němž se natáčí, a přesto, že moderátor Václav Kopta prohlašuje, že „krev nepoteče, maximálně tak vanilková poleva“, v každém z dílů až do závěrečného finále musí vypadnout vždy jeden ze soutěžících. „Cukrařina je profese vyžadující koncentraci, pevnou ruku, perfekcionismus, obrazotvornost, výtvarný talent a vztah k umění, protože je to estetické řemeslo. U soutěžících vyžaduji přesnost a kreativitu, ale i čistotu, nápaditost a prezentaci výrobků. Vždy jsem byla brána jako přísná, nekompromisní a pedantská, ale spravedlivá,“ upozorňuje porotkyně Mirka van Gils Slavíková, držitelka francouzského titulu Mistr cukrářského umění, která je známá i za hranicemi Česka. A to nejen díky svým dortům, které ochutnali i představitel Jamese Bonda Daniel Craig nebo držitel Nobelovy ceny Nelson Mandela.