Čtvrtek 16. srpna 2018
svátek má Jáchym, zítra Petra

    commercial phenolic lockers shower cubicles compact laminate lockers phenolic resin countertops best lockers manufacturer toilet partitions See more top rated sleeping bags reviews: listoutdoor.com

    MRKEV KAROTKA

    Léčebné účinky mrkve

    24.10.2016 07:00 / styl google+ twitter facebook

    Mrkev je zdravá a oblíbená zelenina zejména v kuchyni, kde se používá ke konzumaci a její využití je rozmanité. Mrkev máme také v povědomí, že zlepšuje zrak.  Věděli jste ale, že pomáhá i při rakovině?

    mrkev lupa
    Jak může obyčejná mrkev výrazně ovlivnit naše zdraví? | Internet

    Mrkev je bohatá na beta-karoten, předstupeň vitaminu A, dále vitaminy E, D, K, vlákninu, obsahuje mnoho cukru, selen, lecirin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jod. V jejích semenech se nachází především silice a kvalitní olej, což jsou luxusní kosmetické preparáty.  

     

    Léčebné účinky
    V lidové medicíně se karotka používá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách, střevních zánětech.  

    Mrkev je bohatým zdrojem beta-karotenu, který se v našem organismu přeměňuje v potřebný vitamin A.
     

    Karotka se také používá při rakovině plic a rakovině slinivky břišní. Zajímavé studie ukazují, že omezená množství karotky, zvláště betakarotenu, který je v karotce obsažený, zřejmě dokáží zastavit rozvoj rakoviny a také rozrušit rakovinotvorný mechanismus měnící buňky ve zhoubná onemocnění.

     

    Je rovněž dobrou výživou pro srdce. Syrová karotka jednoznačně snižuje cholesterol v krvi. V jednom výzkumu bylo zjištěno, že klesl krevní cholesterol v průměru o 11 %, když pokusné osoby snídaly každé ráno 200 g syrové karotky. Karotka zvýšila kromě toho hmotnost stolice asi o 25 %, což přispívá k udržení zdraví tlustého střeva.

     

    Šťáva z mrkve je nesmírně důležitá při onemocněních rakovinou, tuberkulózou, infekčními onemocněními, dnou, revmatickými chorobami, překyselením organismu, bolestech hlavy, chorobách sliznic a pokožky.

     

    Co si pamatovat - mrkev velmi dobře pomáhá při průjmu
    Nápoj z mrkve a červené řepy je výborný při průjmových obtížích. Potřebujeme na něj 2 dl čerstvé šťávy z mrkve a 2 dl čerstvé šťávy z červené řepy. Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme během dne.

     

    Jezte více mrkev vařenou než syrovou
    Mrkev je využitelnější v tepelně upraveném stavu, na rozdíl od jiných zelenin, které jsou doporučovány konzumovat hlavně za syrova.
    Ze syrové mrkve naše tělo dokáže využít jen čtvrtinu, jelikož buněčná stěna mrkve je tuhá a nesnadno stravitelná. Vařením se buněčné stěny mrkve narušují a tím jsme schopni přijmout větší množství beta-karotenu.

    pop | bleskove.cz

    Komentáře ke článku
    loading...