Sobota 24. února 2018
svátek má Matěj, zítra Liliana
    MRKEV KAROTKA

    Léčebné účinky mrkve

    24.10.2016 07:00 / styl google+ twitter facebook

    Mrkev je zdravá a oblíbená zelenina zejména v kuchyni, kde se používá ke konzumaci a její využití je rozmanité. Mrkev máme také v povědomí, že zlepšuje zrak.  Věděli jste ale, že pomáhá i při rakovině?

    mrkev lupa
    Jak může obyčejná mrkev výrazně ovlivnit naše zdraví? | Internet

    Mrkev je bohatá na beta-karoten, předstupeň vitaminu A, dále vitaminy E, D, K, vlákninu, obsahuje mnoho cukru, selen, lecirin, draslík, vápník, vodík, hořčík, železo, měď, fosfor, kobalt a jod. V jejích semenech se nachází především silice a kvalitní olej, což jsou luxusní kosmetické preparáty.  

     

    Léčebné účinky
    V lidové medicíně se karotka používá proti nervozitě, astmatu, kožním onemocněním, při jaterních chorobách, žloutenkách, střevních zánětech.  

    Mrkev je bohatým zdrojem beta-karotenu, který se v našem organismu přeměňuje v potřebný vitamin A.
     

    Karotka se také používá při rakovině plic a rakovině slinivky břišní. Zajímavé studie ukazují, že omezená množství karotky, zvláště betakarotenu, který je v karotce obsažený, zřejmě dokáží zastavit rozvoj rakoviny a také rozrušit rakovinotvorný mechanismus měnící buňky ve zhoubná onemocnění.

     

    Je rovněž dobrou výživou pro srdce. Syrová karotka jednoznačně snižuje cholesterol v krvi. V jednom výzkumu bylo zjištěno, že klesl krevní cholesterol v průměru o 11 %, když pokusné osoby snídaly každé ráno 200 g syrové karotky. Karotka zvýšila kromě toho hmotnost stolice asi o 25 %, což přispívá k udržení zdraví tlustého střeva.

     

    Šťáva z mrkve je nesmírně důležitá při onemocněních rakovinou, tuberkulózou, infekčními onemocněními, dnou, revmatickými chorobami, překyselením organismu, bolestech hlavy, chorobách sliznic a pokožky.

     

    Co si pamatovat - mrkev velmi dobře pomáhá při průjmu
    Nápoj z mrkve a červené řepy je výborný při průjmových obtížích. Potřebujeme na něj 2 dl čerstvé šťávy z mrkve a 2 dl čerstvé šťávy z červené řepy. Obě ingredience smícháme, nápoj popíjíme během dne.

     

    Jezte více mrkev vařenou než syrovou
    Mrkev je využitelnější v tepelně upraveném stavu, na rozdíl od jiných zelenin, které jsou doporučovány konzumovat hlavně za syrova.
    Ze syrové mrkve naše tělo dokáže využít jen čtvrtinu, jelikož buněčná stěna mrkve je tuhá a nesnadno stravitelná. Vařením se buněčné stěny mrkve narušují a tím jsme schopni přijmout větší množství beta-karotenu.

    pop | bleskove.cz

    Komentáře ke článku
    loading...